Stiri si Noutati - informatii de ultima ora

Cum se prepară cea mai bună fasole cu ciolan. Recomandarea unui bucătar care a făcut senzaţie la Masterchef

Delicioasa fasole cu ciolan, unul din cele mai populare preparate româneşti, se poate face după reţeta clasică, sau poate fi “îmbogăţită” şi cu alte ingrediente cum sunt smântâna şi tarhonul.

Reţeta a fost publicată de Bogdan Roman, un sibian apreciat la concursul Masterchef, pe blogul său.    Aveţi nevoie de fasole uscată albă, pestriţă sau roşie 500 de grame (se recomandă fasolea pestriţă), 1 ciolan afumat (preferabil afumat natural, la fum), 3 cepe mari, 1-2 morcovi mari, 2 gogoşari, 1 păstârnac, 2 roşii decojite, 200 de mililitri suc de roşii sau 3 linguri pastă de tomate, 2-3 linguri de ulei, piper, 5-6 foi de dafin, 100de grame de ţelină (opţional).

“Se începe ca de obicei cu spălarea-curăţarea legumelor şi opărirea ciolanului. Se căleşte în 2-3 linguri de ulei ceapa împreună cu ţelina, păstârnacul, morcovii şi sarea. Când au devenit aurii se adaugă gogoşarii şi roşiile decojite şi tăiate cubuleţe. Se mai ţine pe foc 2-3 minute. Separat se pune fasolea la fiert. După ce dă în clocot se aruncă apa şi se pune din nou la fiert în altă apă. Se repetă operaţia de 3 ori. Împreunăm legumele călite cu fasolea opărită, ciolanul şi restul de condimente şi le punem la fiert în apă cât să acopere ingredientele. Se fierbe la foc mic. Când fasolea  este fiartă, adăugăm sucul de roşii, potrivim de sare după gust şi mai fierbem câteva minute. Se serveşte cu salată de castraveţi muraţi sau ceapă roşie. În funcţie de gusturi se poate servi cu smântâna şi tarhon”, explică Bogdan Roman.

Loading...