Stiri si Noutati - informatii de ultima ora

Cum s-a distrus industria auto din România. În anii ’80 România era cel mai mare exportator de vagoane de marfa din lume și exporta aproximativ 70% din producție.

INDUSTRIA CONSTRUCTOARE DE MAȘINI,UTILAJE,UNELTE

1 locomotive și material rulant

În anii ’80 România era cel mai mare exportator de vagoane de marfa din lume și exporta aproximativ 70% din producție. Între 1970-1984 România a exportat peste 100000 de vagoane de marfă, 3000 vagoane de pasageri și 1500 de locomotive. U.R.S.S. a cumparat cea mai mare parte a vagoanelor. De exemplu U.R.S.S. a achiziționat toată producția de vagoane de 70 și 105 tone. Fabrica 23 August din București, cea mai mare fabrică din țară, era un mare producator de locomotive și vagoane. Alte fabrici importante erau în Craiova, Drobeta Turnu Severin, Caracal, Arad.

La jumătatea anilor ’80 o fabrică mare a fost construita la Caracal pentru a produce vagoane pentru cereale ce urmau a fi exportate în U.R.S.S. contra electricitate.

2 mașini-unelte
Producția anuală de mașini unelte a crescut în perioada 1965-1985 de șase ori în termeni de tonaj.

În același timp, modele noi și mai sofisticate apăreau mereu și astfel încasările au crescut de 31 de ori în această perioadă.

În anii ’80 România a forțat pentru a putea înlocui mașini-uneltele din import cu cele de producție proprie și astfel au fost dezvoltate în România mașini-unelte foarte sofisticate.

În această perioadă România era în top 10 mondial al producatorilor de masini-unelte și producea 35.5% din lista de produse a Comecon fiind pe locul doi după U.R.S.S.

3 Calculatoarele, automatica și electrotehnica
Industria de calculatoare și automatică a fost dezvoltată în principal în anii ’70-’80.

Fabricile au început să producă o gamă largă de calculatoare, periferice, instrumente de măsurat industriale și sisteme de control electronice pentru uz domestic și export.

Aceste echipamente erau exportate în principal în țările Comecon și în țările slab dezvoltate.

În 1973 o companie din SUA împreună cu Centrul Industrial pentru Electronică și Automatică din București au înființat o companie mixtă cu scopul producerii de hard disk drive-uri și imprimante. Această companie a fost una din cele mai profitabile companii din România.

România intenționa ca până în 1990 să iși dubleze producția de calculatoare.

4 Până în 1970 România nu era capabilă să producă turbine pe abur mai mari de 6 MW, dar în anii ’80 România producea turbine pe abur de 33 MW, turbine hidraulice de toate mărimile, boilere, transformatoare, componente pentru reactoare nucleare și alte echipamente necesare.

Până în 1989 România devenise cel mai mare furnizor străin de transformatoare de curent electric al Uniunii Sovietice. Cele mai mari fabrici de profil erau în București și Reșița.

5 Construcțiile navale în perioada 1965-1989
După 1965 construcția de nave s-a dezvoltat rapid și s-a trecut de la construcția de nave de tonaj mic la nave de transport uriașe și nave specializate(MINERALIERE,SUBMARINE,NAVE DE CERCETARE).

Până în 1989, Constanța, cel mai mare șantier naval al țării construia transportoare de minereu de 165000 de tone și petroliere de 150000 de tone.

Alte șantiere navale importante erau Mangalia, Galați, Oltenița, Giurgiu, Brăila și Tulcea. Șantierele de pe Dunare construiau nave pentru navigarea pe fluvii și nave oceanice mici.

Chiar dacă în cifre industria de masini și utilaje sună foarte bine, nu toate sectoarele acestei industrii aduceau profit.

Multe uzine mergeau în pierdere din cauza tehnologiilor învechite, supradimensionarii și din cauza unor ordine ‘neinspirate’ ale lui Nicolae Ceaușescu cum ar fi creșterea producției de motoare diesel pentru locomotive la uzina ’23 August’ de la 1500-2000 la 12000.

Ceaușescu a crescut producția doar pentru că atunci când el a dorit să mărească producția la 6000 unități cineva mai curajos a zis că este aproape imposibil acest lucru.

Mă gândesc că prin acest gest a dorit doar să demonstreze că se poate și mai mult, deși nu era cazul…

Acest lucru a dus la un consum inutil de resurse pentru construcția de noi hale și achiziția de utilaje pentru a ajunge la producția dorită deși nu exista piață de desfacere pentru toată cantitatea.

Electronica, automatica, mașini unelte și construcția de nave au fost cele mai rentabile sectoare din perioada respectivă.

Loading...