Stiri si Noutati - informatii de ultima ora

Avem mai mulți generali în timp de pace decât Hitler și Stalin în timpul războiului!

Nu mai avem soldați, dar avem cei mai mulți generali din Europa!

Conform statisticilor oficiale, la începutul anului 1990, Armata Română avea un efectiv de circa 400.000 de militari. Ulterior, după restructurarea oștirii, numărul lor a scăzut treptat, iar astăzi s-a stabilizat la mai puțin de o sută de mii. În mod neașteptat, în același timp s-a petrecut un fenomen extrem de ciudat: pe măsură ce efectivele de militari scădeau de la un an la altul, numărul generalilor creștea exponențial.

Așa se face că, acum, România este, probabil, singura țară din lumea civilizată care, în vreme de pace, are cu mult mai mulți generali decât a avut vreodată în timp de război. Dar asta nu e tot: avansați, după cum se spunea cândva, ,,la apelul de seară al bocancilor“, apoi cocoțați în poziții de forță, unii dintre domnii generali cu umerii cocoșați de epoleți auriți s-au apucat de potlogării, una mai gogonată decât alta. În 2015, Armata română mai număra 73.000 de militari activi şi 80.000 de rezervişti. Aceste efective îi asigură la nivel mondial locul 57 în armatele lumii.

Conform propriilor legi de funcționare, Armata României este formată din trei categorii de arme: Forțele Terestre, Forțele Aeriene și Forțele Navale, toate aflate sub comanda Statului Major General, iar acesta, subordonat direct MApN. Pe timp de război, comandantul suprem al tuturor Forțelor Armate este președintele României. Asta spun legile și regulamentele. Tot legile din domeniu stabilesc și numărul de generali de diverse ranguri care pot exista la un moment dat. Din păcate, situația reală este mult diferită. La un efectiv de mai puțin de o sută de mii de cadre, România are circa o mie de generali, de la cei cu o singură stea de aur până la cei cu patru stele, așadar, generali de armată. Este drept că foarte mulți dintre aceștia sunt în rezervă sau în retragere, dar asta nu schimbă cu nimic situația.

Dincolo de aspectele penale, cazul lui Gabriel Oprea și al ,,generalilor de tinichea“ adunați în jurul lui atrage atenția asupra unei anomalii prezente în România postdecembristă: generali care, deși nu au făcut nicio zi de război, iar unii dintre ei n-au văzut în viața lor un soldat în carne și oase, au fost avansați ,,la foc automat și în pas de defilare“. Și nu orice fel de generali, ci dintre cei cu multe stele pe epoleți, care, în mod normal, ar trebui să aibă sub comandă corpuri de armată și armate întregi. Armate care, practic, nu mai există! Acum nu mai avem ostași. În schimb, avem o armată de generali.

Ploaia de stele aurite

1.691 de ofițeri ai tuturor instituțiilor de forță din România au fost înaintați la gradul de general în ultimii 27 de ani.

Dar, oricât ne-ar părea el de odios, Gabriel Oprea nu este cel care a inventat avansările pe bandă rulantă. Fenomenul a început chiar în 1990, când, în mod ciudat și cu totul neașteptat, o veritabilă ,,tornadă“ de stele aurite s-a revărsat, brusc, peste epoleții unor militari care în decembrie 1989 făcuseră parte din forțele de represiune ale fostului regim comunist.

Se știe deja că Revoluţia din ’89 a înlocuit ,,eşalonul unu“ al ierarhiei comuniste cu ,,eşaloanele II şi III“. Însă la fel s-au petrecut lucrurile și în Armată. La scurt timp după ce vechile căpetenii militare comuniste au fost scoase din ,,joc“, locul lor a fost ocupat de foarte mulți, apăruţi, practic, peste noapte. Istoricii afirmă că Napoleon Bonaparte ar fi spus, cândva, că ,,orice soldat poartă în raniţă bastonul de mareşal“. Dar nu vom afla niciodată dacă în decembrie ’89 vreunul dintre comandanții tanchiști care şi-au asmuțit coloşii de oţel asupra manifestanţilor s-ar fi gândit că are, deja, în buzunar stelele de general. Totuşi, cu mulți dintre ei chiar aşa s-a întâmplat. În urmă cu 27 de ani, Mircea Mureşan era comandantul Regimentului de tancuri din Pantelimon, în grad de căpitan. Pe 21-22 decembrie 1989 a făcut parte din dispozitivul de apărare instalat în Piaţa Palatului. Ferm hotărât să lichideze ,,teroriştii“, el le-a ordonat tanchiştilor lui să deschidă focul asupra Bibliotecii Centrale Universitare. Ulterior, Mureșan a avut o ascensiune extrem de rapidă: la începutul anului 1990, a fost numit şef de stat major, mai apoi, comandant al Diviziei de Tancuri din Capitală. Ulterior, s-a tot ,,plimbat“ între MApN şi MI, până a ajuns general de patru stele, așadar, general de armată. La un moment dat, a fost prim-adjunctul ministrului de Interne Dudu Ionescu. Ceva mai târziu a fost şi prim-adjunct al şefului Marelui Stat Major General. Acum, Mureșan a ajuns să se ocupe de liniștea Capitalei, ca „reprezentant al comunitații“, la Autoritatea Teritorială de Ordine Publică.

Tot tanchist, coleg de unitate cu Mureşan, a fost şi Gheorghe Carp, zis și ,,Gimi Carp“. Era maior, iar în noaptea de 22 decembrie ’89 a condus tancul care a trecut peste ,,baricada de la Inter“. Rapid, a ajuns și el general. Apoi, cu toate că provenea din MApN, s-a orientat tot spre MI, unde a ocupat diverse funcţii de rang înalt. Evoluții la fel de rapide au avut și fostul maior Eugen Bădălan și fostul locotenent-colonel Constantin Degeratu. Ambii au fost implicați, într-un fel sau altul, în reprimarea revoluționarilor din Arad, respectiv Cluj. Dar asta nu a contat: cei doi au avut parte de ascensiuni fulgerătoare ce i-au dus, rând pe rând, până în fruntea Armatei Române, ca şefi ai Marelui Stat Major General. Un caz de-a dreptul cumplit este cel al lui Vasile Paul, fost maior al unității de tancuri din Calea Girocului. Acum și el este general de ,,en-șpe“ stele. Dar mai este și oarece profesor universitar. Iar la un moment dat, a avut-o ca studentă chiar pe fiica unuia dintre eroii pe care el i-a împușcat mortal în seara de 17 decembrie 1989.

Generali secreți
Nu toate decretele prezidențiale de avansare sunt anunțate pe pagina de Internet a Administrației Prezidențiale. Decretele prezidențiale care contează cu adevărat sunt clasificate. Nici peste 100 de ani, la deschiderea arhivelor, nu vor fi cunoscute.

Noroc cu unele resurse externe. Până atunci însă, Klaus Iohannis trebuie să-și alimenteze din ce în ce mai des rezervorul stiloului folosit la semnarea decretelor prezidențiale de avansare. Prin condeiul generos al lui Klaus Iohannis, o mare de generali invadează structurile militare, mai mult sau mai puțin secret. Invazia care contează însă este cea la bugetul de stat.

Evident, gradul de general înseamnă mai mulți bani în buzunar pentru posesor. Un exemplu de disimulare a mareei de generali care alimentează structura contraspionajului românesc îl reprezintă formularea din unul dintre documentele oficiale iscălite de Klaus Iohannis. „Decretul nr. 330/2016, privind acordarea gradului de general de brigadă cu o stea unor colonei din Serviciul Român de Informații“, așa sună forma prin care românii nu vor cunoaște câți generali plătesc din taxele și impozitele pe care le varsă la bugetul de stat, prin truda lor zilnică.

Celor care ar avea de gând să obţină listele şi, mai mult, să le şi dea publicității, Cotrocenii le-au pregătit puşcăria. Avertismentul cu pârnaia al Administrației Prezidențiale este unul fără echivoc: „Anexele conţin informaţii clasificate şi urmează regimul Legii 182/2002, privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare“.

Redăm, mai jos, în toată splendoarea lui, cel mai nou decret prezidențial de avansare secretă la gradul de general, decret care nu a fost anunțat de Palatul Cotroceni:

„Decretul nr. 230/2017, privind înaintarea în gradul de general-maior cu două stele a unui general de brigadă cu o stea din Serviciul de Informații Externe

Articol unic.

Domnul general de brigadă cu o stea menționat în anexa 1) la prezentul decret se înaintează în gradul de general-maior cu două stele.

1) Anexa conține informații clasificate, potrivit legii, face parte din prezentul decret și urmează regimul juridic prevăzut de Legea nr. 182/2002, privind protecția informațiilor clasificate, cu modificările și completările ulterioare“.

Numărul avansaților acoperiți din rețeaua de contraspionaj românesc îl va cunoaște, probabil, viitorimea. Cel al descoperiților SRI oferiți publicului e timid. Dintre cei privilegiați de soartă prin condeiul lui Klaus Iohannis, pus pe decretele prezidențiale de avansare, se află, printre alții: Ion Grosu, Florea Ciobanu și Marian Enescu.

Un loc deosebit în panoplia avansărilor generoase la gradul de general îl reprezintă, în inima lui Klaus Iohannis, și Serviciul de Telecomunicații Speciale, fosta Unitate T a Securității Statului, instituția onorabilă care se ocupă de asigurarea secretului comunicațiilor celui dintâi om în stat și a altora mai mici. De mărinimia lui Klaus Iohannis au beneficiat nu trupeții, ci ștăbărimea de la STS. Printre aceștia, generalii Ionuț Axinia și Valer Martinaș.

Traian Băsescu, predecesorul lui Klaus Iohannis – pe care l-a susținut la alegerile prezidențiale din 2014 –, avea un mare drag pentru căpeteniile fostei Securităţi a lui Ceauşescu şi pentru fruntaşii Partidului Comunist Român. Un exemplu în acest sens a fost fostul ministru ceauşist al Securităţii şi Miliţiei George Ioan Homoştean. Căruia marele inchizitor al comunismului (vezi raportul Tismăneanu) i-a atribuit o înaltă decoraţie militară a statului român. Numai după scandalul de presă, Traian Băsescu a retras decoraţia, a anulat decretul şi a îngăimat nişte scuze.

Românii au sărăcit. Li s-au tăiat lefuri. Drepturi și privilegii. Foștilor deținuți și persecutați politic li s-au amputat și puținele scutiri obținute după îndelungi și obositoare bătălii cu sistemul. Pe impozitul pe casă, pe teren și pe mașină. La militari e cu plus. Legea compensației. În sistemul militar românesc, în ultimii 27 ani, au apărut mii de generali. O bună parte și-au primit stelele de la Traian Băsescu, în cele două mandate la Palatul Cotroceni. Iohannis, la mijlocul primului mandat, îi calcă pe urme.

În doi ani de prim mandat, Klaus Iohannis a dat deja gata peste 100 de generali. Cifra este una oficială, dar care nu îi cuprinde și pe privilegiații care au fost avansați „la secret“.

În trecut, cultul accentuat al lui Traian Băsescu pentru ofiţerii de Securitate se manifesta plenar. La Ceaușescu, era 23 August. La Băsescu, a fost 1 Decembrie! Băsescu semna decrete de înaintare în grad a celor mai înalţi responsabili ai structurilor secrete sau militare. Printre acestea, și Serviciul de Pază şi Protecţie și Jandarmeria Română. Cei mai mulţi dintre înaintaţii în grad din SPP proveneau, la un moment dat, din rândurile Securităţii Statului. Temuta forţă de represiune a predecesorului de dinainte 25 decembrie 1989 al lui Traian Băsescu, Nicolae Ceauşescu. Ceilalți, din Trupele de Securitate. Rebotezate, după 1989, Jandarmeria Română.

Şi până acum, dar numai şi numai în cazul serviciilor secrete şi mai cu seamă în cazul SIE, se evita publicarea în Monitorul Oficial a decretelor de avansare în grad, ori de trecere în rezervă sau de decorare a acestora, printr-o găselniţă la limita legii. Din motive lesne de înţeles. Atunci se publica doar decretul, pentru a-şi exercita efectele. Dar nominalizarea celor avansaţi în grad, trecuţi în rezervă ori decoraţi era menționată într-o anexă. Iar secretizarea era una elegantă, folosindu-se formularea: „Anexele se comunică instituţiilor interesate“.

Traian Băsescu avansa tot ce prindea. L-a făcut ditamai generalul inclusiv pe pilotul Vasilică. Comandorul care pilota elicopterul ce îl transporta pe apărătorul Coanei Joițica de Pleșcoi, pe unde avea trebuință. Pilotul avansat nu făcea parte din structurile aeronautice ale Ministerului Apărării Naționale. Și nici din cele ale Ministerului Administrației și Internelor.Avansatul Vasilică era de la flotila Serviciului Român de Informații. Care a făcut în așa fel încât să asigure serviciul de zbor cu elicopterul pentru şefului statului român.

E limpede că un punct de vedere al Cotrocenilor va fi venit, în cel mai bun caz, post-factum. Cu un strop de noroc, chiar în secolul proxim. Dacă va fi venit vreodată. Atât de opaci și de rapizi în materie de comunicare publică sunt – printre multe altele – Cotrocenii. Cum speranța nu moare niciodată, sau dacă o face, e ultima, reacția Cotrocenilor va putea fi umărită, cu umorul de rigoare, la aplaudaci. Care pe paginile de Internet, care pe rețelele de socializare. Iar ca să se dea nu doar mulți, ci mai ales culți, vor fi dat vrerea iohannistă, nu preluând vreun comunicat de presă. Vor folosi profesionista sintagmă: „Pe surse“. Vizionare plăcută!

Analiști ai domeniului militar constată resemnați că, în ultima vreme, sunt mai mulți generali de timp de pace decât au fost la război. Într-o notă amară, site-ul unor fini cunoscători ai vieţii militare observă, pe de altă parte, că, spre exemplu, Armata nu are în dotare TAB-uri câte stele de generali posedă la inventar.

Coabitarea lui Klaus Iohannis – care se revendică de la dreapta politică – cu o anumită parte a stângii politice a fost una fructoasă. Mai ales în mandatul președintelui Uniunii pentru Progresul României, Gabriel Oprea, de ministru al Administrației și Internelor. Așa se face că președintele țării, dar mai ales al #rezistacilor din Piața Victoriei, a „aprobat pozitiv“ propunerile lui Oprea, alintat cu duioșie de amici „Gabi Izmană“ (nevinovată aluzie la epoca în care servea patria la arma Intendență).

Președintele favorit al Alinei Gorghiu, al Ralucăi Turcan și al altora ca ele a iscălit decretele prezidențiale de avansare la gradele profesionale civile – corespunzătoare celor militare de general – de chestor, chestor principal ori chestor-șef pentru diverși din Ministerul Administrației și Internelor, păstorit, pe atunci, de Gabriel Oprea. Printre aceștia, Nicolae Gheorghe, Nelu Zărnică, Cătălin Butunoi-Radu și Viorica Marincaș.

Loading...
traduceri autorizate Iasi
premium wordpress themes

beton amprentat
inchirieri atv Bran
beton imprime montpellier
mobilier scolar
tractari auto nadlac

Acest website foloseste cookies. Continuarea navigarii reprezinta acceptul dumneavoastra Mai multe informații

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close