Stiri si Noutati - informatii de ultima ora

28 de organizatii civice ii cer lui Iohannis referendum pe Justitie: Romania nu vrea amnistie si gratiere

28 organizatii civice ii cer presedintelui Klaus Iohannis sa organizeze de urgenta un referendum pe tema Justitiei, pe fondul ingrijorarilor privind o posibila ordonanta de urgenta care sa includa amnistia si gratierea.

“Organizatiile civice semnatare, active in protestele de strada care au urmat emiterii OUG 13 si, ulterior, propunerilor de modificare a Legilor Justitiei si a Codurilor Penale cer presedintelui Romaniei sa emita de urgenta decretul de organizare a unui referendum national prin care romanii sa-si exprime vointa cu privire la relaxarea sau inasprirea legislatiei in materie penala.

Amintim ca procedura pentru declansarea acestui referendum a fost deja demarata in ianuarie 2017, Parlamentul avizandu-l favorabil in februarie 2017″, transmit organizatiile intr-un comunicat de presa remis miercuri Ziare.com.

De asemenea, asociatiile cer oprirea imediata a procedurilor de modificare a legislatiei penale. In plus, solicita intrevederi cu decidentii politici si institutionali pentru a discuta despre necesitatea continuarii luptei impotriva coruptiei, a respectarii independentei Justitiei si a domniei legii in Romania.

“Cer Guvernului si majoritatii parlamentare sa opreasca imediat si neconditionat orice proceduri de legiferare privind modificarea legislatiei penale, inclusiv privind initiativele de amnistie si gratiere;

Cer decidentilor politici si institutionali (presedintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Viorica Dancila, ministrului Justitiei – Tudorel Toader, Avocatului Poporului – Victor Ciorbea si liderilor politici din Comitetul liderilor grupurilor parlamentare din Camera Deputatilor, Vasile-Daniel Suciu – PSD, Raluca Turcan – PNL, Dan Barna – USR, Korodi Attila – UDMR, Varujan Vosganian – ALDE, Eugen Tomac – PMP, Varujan Pambuccian – Minoritati si Victor-Viorel Ponta – Neafiliati) o serie de intalniri pana cel tarziu pe 24 decembrie 2018 pentru a discuta despre necesitatea continuarii luptei impotriva coruptiei, a respectarii independentei justitiei si a domniei legii in Romania”, se mai arata in comunicat.

Sursa citata precizeaza ca cererile vin in contextul in care premierul Viorica Dancila a anuntat luni, dupa CEx, ca liderii PSD au decis ca modificarile la Codurile Penale sa fie facute prin ordonanta de urgenta.

“Formulam aceste cereri avand in vedere:

Anuntul Comitetului Executiv al PSD referitor la iminenta adoptarii unor ordonante de urgenta privind relaxarea legislatiei in materie penala, inclusiv a unor prevederi privind amnistia si gratierea;

Recomandarile institutiilor europene, partenerilor internationali si cele formulate prin Mecanismul de cooperare si verificare, precum si cele formulate de asociatiile profesionale de magistrati din Romania;